Dyski twarde coraz tańsze
6 kwietnia 2012, 10:14Ubiegłoroczne powodzie w Tajlandii, które zniszczyły fabryki dysków twardych i spowodowały wzrost ceny tych urządzeń, mogą przyczynić się do szybszego rozwoju technologicznego
Terapia celowana z marchwią śmierci
28 czerwca 2012, 17:04Thapsia garganica była w literaturze starożytnych Greków nazywana toksyczną marchwią. Roślina ta jest trująca dla bydła, jednak po odpowiednim zmodyfikowaniu jej substancja czynna tapsygargina wydaje się obiecującą alternatywą dla chemioterapeutyków stosowanych obecnie w leczeniu raka prostaty.
Zapachowe sny wyrugowują strach
25 października 2012, 06:20Jeśli śpiąca osoba jest wystawiana na oddziaływanie zapachów kojarzonych z nieprzyjemnymi zdarzeniami, może się pozbyć negatywnych emocji, tak że sugestia/bodziec już ich na jawie nie wywoła.
Neuropeptyd szczęścia?
8 marca 2013, 11:10Zmiany neurochemiczne, które leżą u podłoża ludzkich emocji i zachowań społecznych, pozostają w dużej mierze nieznane. Ostatnio jednak naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA) odnieśli na tym polu spory sukces, mierząc uwalnianie neuroprzekaźnika hipokretyny i stwierdzając, że jej poziom rośnie, gdy jesteśmy szczęśliwi, a spada, gdy odczuwamy smutek.
To nie landrynka, ale ślimak nagi
4 czerwca 2013, 06:31Na zamglonym wierzchołku Mount Kaputar w Nowej Południowej Walii kryje się unikatowy ekosystem. Żyje tu m.in. nowo odkryty superróżowy ślimak nagi Triboniophorus aff. graeffei.
Obrazowanie wewnętrznych tajemnic guza
18 września 2013, 10:32Dzięki połączeniu 2 zaawansowanych technik obrazowania udało się zajrzeć w głąb nowotworu. Naukowcy mogli na bieżąco wykonywać zdjęcia rosnących guzów.
IBM oszczędza miliardy na podatkach
4 lutego 2014, 18:14Odpowiednia strategia pozwoliła IBM-owi na zapłacenie najniższych podatków od 20 lat. Dzięki temu, że niemal cała sprzedaż z terenu Europy. Azji, Afryki, Azji oraz Bliskiego Wschodu i części Ameryki przechodzi przez holenderską firmę, IBM znacząco obniżył swoje zobowiązania podatkowe
Ochrona świeżości chleba za pomocą olejków eterycznych
5 czerwca 2014, 10:55W miarę jak ludzie szukają zdrowszych zastępników dla syntetycznych produktów czyszczących, sprejów przeciw komarom czy leków, olejki eteryczne zyskują coraz większą popularność. Teraz naukowcy badają ich potencjał w roli konserwantów. W najnowszym numerze Journal of Agricultural and Food Chemistry opisano jadalne filmy z olejkami goździkowym i oregano, które konserwują chleb na dłużej niż komercyjne dodatki.
Czerniak zależny od trendów w modzie i czynników socjoekonomicznych
3 października 2014, 12:38Czynniki socjoekonomiczne i trendy w modzie wiążą się ze wzrostem częstości przypadków czerniaka złośliwego - twierdzą naukowcy z Wydziału Dermatologii Ronalda O. Perelmana NYU Langone Medical Center.
Centralna kontrola brunatnienia tłuszczu
19 stycznia 2015, 11:50Naukowcy odkryli, w jaki sposób mózg reguluje otłuszczenie ciała. Opisali mechanizm molekularny bazujący na działaniu na neurony 2 hormonów: wytwarzanej przez adipocyty leptyny oraz produkowanej przez trzustkę insuliny.